Op deze pagina vind je een overzicht van de meest gestelde vragen, de Frequently Asked Questions.
In de aanbestedingsprocedure is gebruik gemaakt van de gelegenheid tot het stellen van vragen. De antwoorden op alle gestelde (geanonimiseerde) vragen zijn verzameld in de Nota van Inlichtingen.
(Zie voor meer informatie ook de Procedurele Informatie Selectie CPO Nel Klaassen.)
Gebleken is dat enkele onderwerpen niet eenduidig of niet geheel duidelijk voor het voetlicht komen. Daarom op deze pagina nog kort extra uitleg over enkele onderwerpen.
Fundering in relatie tot het intrekgebied van drinkwater.
Het perceel CPO Nel Klaassen valt binnen het intrekgebied van het drinkwater. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de funderingswerkzaamheden.
Door de ligging van de kavel binnen het intrekgebied van het drinkwater en is deze locatie aangewezen als een "zone vrij van koude en warmte opslag". In overeenstemming hiermee is het uitdrukkelijk verboden om bodemenergiesystemen, zoals een bodemwarmtepomp, te realiseren.
Er gelden hiervoor specifieke regels, opgenomen in de Omgevingsverordening Gelderland. (Werkt deze link niet? Knip en plak de volgende tekst in de zoekbalk van uw browser: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR705323)
Deze regels hebben onder meer betrekking op de aanleg van boorputten, grond- of funderingswerken en open of gesloten bodemenergiesystemen. Grond en funderingswerkzaamheden dieper dan drie meter moeten door koper gemeld worden bij de provincie.
Er gelden verschillende regels in de verschillende aangewezen gebieden. Binnen een koude-warmte-opslagvrije zone zijn activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor het grondwater of waarbij de bodemopbouw verstoord kan worden, absoluut verboden.
Bij het verrichten van boor- en graafwerkzaamheden in een koude-warmte-opslagvrije zone is het van belang dat de mate van doorlaatbaarheid van de bodem niet groter wordt. Dit is vastgelegd in de Omgevingsverordening Gelderland artikel 4.31. Bij de melding dient te worden aangegeven welke maatregelen getroffen worden. In het geval van het plaatsen van funderingspalen kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van grondverdringende gladde palen zonder verbrede voet, of van in de grond gevormde palen met een hulpbuis die niet plaatselijk verbreed is. Het gebruik van boorpalen of schroefpalen voorkomt niet een vergroting van de mate van doorlaatbaarheid van de bodem. Deze funderingspalen kunnen daarom slechts gebruikt worden als is aangetoond dat de andere paalsystemen niet toepasbaar zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de provincie Gelderland.
Uitleg hemelwater verwerken op eigen terrein
Voor de CPO kavel Nel Klaassen in Gaardenhage is de afspraak dat hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein wordt verwerkt. Uitgangspunt hierbij is dat je bij een regenbui van 40 mm/m² het water op je eigen perceel (tijdelijk) kunt vasthouden. Deze 40 mm/m² is de hoeveelheid water die valt bij een grote bui, eentje die zich eens in de 10 jaar voordoet. Met het vasthouden van het water zorg je ervoor dat je ook bij een flinke bui geen wateroverlast hebt op je kavel of in je buurt.
Hoeveel water je op jouw kavel moet vasthouden kun je berekenen. Daarbij maak je verschil tussen bebouwd/verhard en onbebouwd/groen oppervlak:
- een onbebouwd/groen oppervlak neemt normaal gesproken al 10 mm/m² water op. Omdat je uit moet gaan van een bui van 40 mm/m² neem je dus extra maatregelen voor 40 - 10 = 30 mm/m²;
- het deel van de kavel dat bebouwd of verhard is neemt geen water op. Daar neem je dus maatregelen voor 40 mm/m².
Zo bereken je hoeveel m³ water je voor de hele oppervlakte van de kavel binnen een uur moet opvangen.
Rekenvoorbeeld:
Je hebt een kavel is 200 m². Hiervan is 70 m² kavel bebouwd/verhard en 130 m² onbebouwd/groen. De berekening is dan als volgt:
70 m² x 0,04 m = 2,8 m³
130 x 0,03 m = 3,9 m³
Totaal op te vangen = 6,7 m³
Vervolgens bekijk je hoe je deze hoeveelheid water gaat vasthouden. Dat kan op verschillende manieren. Op je woning kun je bijvoorbeeld een groen- of sedumdak aanleggen en in de tuin kun je kratten ingraven of een wadi (ondiepe kuil) aanleggen.
De berekening van hoeveel water je op moet vangen en de manier waarop je dat gaat doen schrijf je op in een zogenaamd waterhuishoudkundig plan.
Ontwerpen in relatie tot getoonde illustraties in Programma van Eisen
In het Programma van Eisen staan enkele illustratieve voorbeelden. Dit zijn impressies die binnen de gewenste stijl van de wijk en de basisprincipes passen. De in te dienen ontwerpen kunnen hiervan afwijken; ze dienen wel te passen binnen de basisprincipes:
De illustraties in het programma van eisen zijn daarin opgenomen omdat ze binnen de gewenste stijl van de wijk passen. Het is echter een beperkt aantal impressies en voorbeelden. Het in te dienen ontwerp kan er anders uitzien, maar moet in ieder geval passen binnen de basisprincipes:
• De te bouwen volumes zijn eenvoudig en eenduidig;
• De vlakverdeling van de gevels is eenvoudig. Er is aandacht voor de textuur van deze vlakken;
• Details worden beperkt en geabstraheerd gebruikt;
• Er is een duidelijke samenhang tussen de bouwvolumes in massa en uitstraling;
• Er is een helder onderscheid tussen hoofd-, aan- en bijgebouwen
• De gebruikte materialen zijn hoogwaardig;
• Ontwerp en uitwerking van de bouwplannen van de woningen vindt onder architectuur plaats.